Terveellinen ja ekologinen sisätilojen sisustus
Sisustuksessa kannattaa ottaa huomioon myös sen terveellisyys, turvallisuus ja ekologisuus. Ne eivät kenties ole yhtä helposti havaittavia sisustuksen osa-alueita, mutta erityisesti pitkällä aikavälillä niiden merkitys korostuu. Terveellisyyteen ja turvallisuuteen voi vaikuttaa merkittävästi materiaalivalinnoilla. Esimerkiksi herkästi syttyviä tai allergisoivia vaihtoehtoja on luonnollisesti hyvä välttää sisustuksessa.
Materiaalivalinnoilla ja hankinnoilla voi vaikuttaa myös siihen, kuinka ekologisesti kestävää sisätilojen sisustaminen pitkällä tähtäimellä on. Mikäli haluaa ajatella luontoa, hankintojen tulisi olla ympäristöystävällisiä ainakin materiaalinsa ja valmistustapansa puolesta. Lisäksi investointeja on syytä harkita huolella, jotta turhilta ostoksilta ja liialta kulutukselta vältyttäisiin. Tällöin vaikkapa kierrätys ja vanhan uudistaminen voivat olla varteenotettavia vaihtoehtoja sen sijaan, että automaattisesti ostettaisiin jotakin uutta.
Ekologinenkaan sisustaminen ei tarkoita sitä, että lähes kaikesta tulisi luopua. Mustavalkoisen ja ehdottoman ajattelun sijaan voi ajatella, että pienilläkin teoilla on myönteinen vaikutus. Jo yksi luonnonmateriaalivalinta tai päätös välttää heräteostosta on kestävämpi kuin keinotekoisista materiaaleista valittu sisustusratkaisu tai pikainen hankinta. Jos niitä voi tehdä useamman, hienoa. Jos ei, yhdelläkin on merkitystä. Itselleen ei kannata olla liian ankara.
Mitä suuremmasta hankinnasta on kyse, sitä enemmän valinnat ja päätökset tietysti vaikuttavat. Kokonaisia taloja voi rakentaa ekologisesti, ja sisustajan näkökulmasta esimerkiksi lattiaan ja seiniin liittyvät materiaalivalinnat ovat merkityksellisiä. Puu on yleensä ekologinen valinta, laminaatin ja muovin suhteen kannattaa olla kriittisempi. Ylipäänsä kannattaa suosia laatua määrän sijaan. Harkinnan jälkeen hankittu tuottaa suuremman ilon ja jättää pienemmän hiilijalanjäljen kuin mieliteon hätäinen toteuttaminen saman tien.
Kestävä ja ekologinen ote sisustamiseen tuntuu löytäneen pysyvämmän jalansijan muodin nopeasti muuttuvassa maailmassa kuin moni muu. Sisätilojen sisustajat haluavat kantaa vastuuta. Ekologinen sisustaja miettii, tarvitseeko hankintaansa oikeasti ja kuinka kauan se kestää käytössä. Onko kyse useamman vuoden satsauksesta vai kausituotteesta, joka pitää uusia kolmen kuukauden kuluttua? Sisustamisen iloa ja luovuuden inspiraatiota ei kannata kuitenkaan hukata. Ekologinen ja terveellinen sisustaminen ei sulje niitä pois, päin vastoin.